trezorové zámky

Biometrický trezorový zámek na otisk prstu

biometrický trezorový zámek

Biometrie je jedna z mladších technologií, ale přesto si rychle našla na trhu své místo. Když se řekne biometrie, každý ví o co jde. I když si asi představí zámek na vstupních dveřích do bytu, který se otevře otiskem prstu. Biometrie je širší. Je to rozpoznání uživatele podle specifických znaků těla. Takže také podle oka apod.

Biometrie na trezoru

biometrický trezorový zámek

Biometrie je jistě líbivá technologie. Nemusíte si pamatovat žádná čísla a unikátní klíč si nosíte vždy s sebou. Má to ale také stinné stránky. Relativně mladá technologie může mít ještě "dětské" nemoci. U trezorů je situace ještě trochu složitější. Trezory jsou kvůli své bezpečnosti certifikované. K tomu je potřeba použít mimo jiné certifikovaný zámek. Přesto, že certifikovaných trezorových zámků je na trhu spousta, pořád se v podstatě opakují jen zámek na klíč, kombinační číselník nebo elektronická klávesnice.

Proč se na trezory nepoužívá biometrie? Otisk prstu.

Ve světě trezorové techniky se biometrie trochu opozdila. Nenašel se nikdo, kdo by jí věřil natolik, že by do ní investoval nemalé prostředky. Uvést totiž na trh nový certifikovaný trezorový zámek je složité. Nejdřív ho musíte vymyslet a postavit. Svému prototypu musíte důvěřovat, přeci jen se použije na trezory a tak musí být bezpečný a také spolehlivý. Když už takový zámek máte, tak se doručí do zkušebny, kdy se důkladně otestuje jak je bezpečný. Projde do nějaké třídy podle normy EN 1300. Pravděpodobně A nebo i bezpečnější třída B. Za zkoušky se zaplatí i kdyby zámek propadl. Potom se pokračuje masovou výrobou a uvedením na trh. U nové technologie bude nutné prolomit nedůvěru výrobců trezorů, prodejců a také samotných zákazníků. Celkové náklady na popsaný postup jsou statisíce.

Laciné biometrické sejfy na otisk prstu

trezor na otisk prstu

Dnes na trhu je dostatek trezorů s biometrickým zámkem. Všechno jsou to ale necertifikované zámky z Číny. Nechytejte mne za slovo, když říkám Čína myslím i jiné země, ale význam je jasný? Čínské zámky sem proudí také přes Slovensko, Rakousko a Polsko. Obvykle na plechových skříňkách bez větší bezpečnosti. Koupíte v hobby marketech a u prodejců, kteří mají také poštovní schránky.

Necertifikované sejfy s biometrickým zámkem

Takových je na trhu dostatek. Laciné plastové jednotky na laciném trezoru za několik tisíc. Druhá možnost je celkem kvalitní trezor s trezorovým zámkem a k tomu jako doplňkový je ještě otevření na otisk prstu. Funguje to tak, že kód na elektronické klávesnici může zadat jen ten, kdo se prokáže správným otiskem prstu.

Certifikovaný trezor na otisk prstu

Dnes je na trhu poměrně dost trezorů se zámkem na otisk prstu. Když je takový trezor certifikovaný má vždy dva zámky. Biometrický a opravdový trezorový zámek. Na trezoru musí být vždy alespoň jeden certifikovaný trezorový zámek. Zámky na otisk prstu jsou jen doplňkové. Slibují otevření trezoru otiskem, ale není to tak. Potom je trochu nepříjemné koupit trezor na otisk prstu za 40 tisíc s plastovou klávesnicí a k otisku ještě zadávat kód. Vysloveně nebezpečné je potom používat trezor jen na otisk prstu a mít trvale odemčený druhý trezorový zámek!

Certifikovaný trezor jen s biometrickým zámkem

trezory na otisk prstu

Ano, je to možné. V současné době (2016) je na trhu jeden model opravdového trezorového zámku čistě na otisk prstu. Přijdete k trezoru, přiložíte prst a otevře se. Zní to snadně a tak jednoduché to opravdu je. Háček je v ceně. Tento model certifikovaného zámku vychází orientačně na 20 - 30 tisíc korun. Je to hodně? Řekl bych, že určitě ne. Výrobce tohoto unikátního zámku měl hodně velké investice do vývoje, zkoušek a certifikování. Během dalších let se určitě očekávají další certifikované zámky na otisk prstu a také snižování jejich ceny.





Trezorový zámek Mauer 71071 a Mauer 71111

Trezorový zámek má přívlastek President. Je certifikovaný v bezpečnosntí třídě A podle EN 1300. Mauer 71111 je současně jeden z nejprodávanějších modelů zámku. Nejen, že je Mauer 71111 (jeho předchůdce 71071) dnes nejprodávanější. Zároveň to bude nejrozšířenější zámek na stávajících trezorech v celé Evropě.

Jak šel vývoj zámku tak se měnilo i jeho výrobní označení. Z původních 071 kolem let 1993 se inovacemi dostal výrobce až na 111.

zámek Mauer 71071 a 71111
Mauer 71071 a 71111

Trezorový zámek 71071 byl optimalizován na 71111 tak, aby mohl být vyroben levněji. Mativní tělo již není takové, ale je stále z nerezavějící slitiny. Následující věci byly změněny:

  • Krycí deska zámku se již nešroubuje, ale je vybavena ohýbací pojistkou.
  • Trezorové klíče nově ze zinkové slitiny místo původních ocelových.
  • Méně materiálu na domečku zámku.
  • Už dále nejsou jednotlivě ovládaná stavítka.
  • Lisovaná ocelová stavítka jsou vroubkovanější a lepší než mosazná stavítka u modelu 071.

I když současný zámek 71111 vypadá trochu „levně“, není o nic méně bezpečný než předchozí verze 071. Stavítka je možné jen obtížně manipulovat. Přes svou výhodnou cenu nabízí dostatečný odpor proti manipulaci. Stavítka starší verze 71071 jsou náchylnější k manipulaci. Oba zámky jsou rovnocenné proti násilným útokům. Certifikované do stejné bezpečnostní třídy A podle normy EN 1300.

Trezor s časovým zámkem

Ať už máte doma trezor nebo se chystáte koupit u nás nový. Na všechny trezory je možné namontovat elektronický zámek s časovými funkcemi. Rozšíříte tím možnosti trezoru a jeho použití.

Funkce časového zámku trezoru

trezor s časovým zpožděním

Když na Váš trezor dostanete časový zámek. Na pohled se neliší od běžného elektronického zámku. Může být dokonce ovládaný stejnou zadávací klávesnicí. Když nechcete využívat časové funkce, nemusíte a ty jsou deaktivovány. Kdykoli se rozhodnete můžete si nastavit nějakou časovou funkci zámku a každý den jí měnit například počet minut. Až tak je snadné nastavení časového zámku trezoru. Jednotlivé funkce časového zámku na trezor:

Časové zpoždění

Nejpoužívanější funkce zámků. Jde o to, když vběhne nějaký násilník do obchodu, nedostane se do trezoru i když zná správnou kombinaci. Na trezoru je potřeba zadat správnou kombinaci, vyčkat předem nastavenou dobu a po uplynutí opět zadat platnou kombinaci, pak jste v trezoru. Elektronické zámky dovolují nastavení časového zpoždění na 1 minutu a nejdéle až na 99 minut.

Majitel trezoru a časové zpoždění

Princip je stejný jako u předchozího programu. Prodavačka přijde k trezoru, zadá svou tajnou kombinaci a musí počkat například 5 minut než se do trezoru dostane. Zabrání to rychlému vykradení obchodu. Funkce je ale rozšířena ještě o osobu majitele. Majitel trezoru má svou vlastní tajnou kombinaci a může se do trezoru dostat ihned bez časového zpoždění. Zámek tedy otevřou dvě jiné kombinace, ale jedna je časově opožděna.

Okno otevření

časový zámek trezoru Samolepka - časový zámek trezoru

Není to vlastně funkce zámku sama o sobě, ale nedílně rozšiřuje časové zpoždění. Okno otevření musí být nastaveno vždy. Okno otevření udává interval ve kterém je možné trezor otevřít. Nastavíte tedy na trezoru časové zpoždění 5 minut a pak okno otevření 3 minuty. V praxi to znamená, že zadáte na trezoru správnou kombinaci a čekáte 5 minut (příklad). Po 5 minutách můžete 3 minuty zadat znovu správnou kombinaci a otevřít. možná to zní složitě, ale to jednoduché. Při prvním nastavení Vám můžeme asistovat.


Okno otevření na trezoru v určité hodiny

Je to funkce s kterou se často nesetkáte a je také za vyšší příplatek. Okno otevření je závislé na času nebo dokonce na datu. Zvyšuje zabezpečení trezoru a to hlavně proti nezodpovědným pracovníkům a lidem co znají správnou kombinaci. Časový zámek trezoru tak může být neaktivní například od 17:00 do 7:00 hodin. Tedy mimo pracovní dobu. Složitější nastavení je když by měl být zámek neaktivní například o víkendech. Největší libůstka je nastavení zámku, aby byl neaktivní o státních svátcích. Takové programování se ale provádí přes PC a není možné na straně klienta.

Pro koho je časový zámek trezoru?

Časové funkce zámků jsou vhodné pro širokou škálu odvětví a obchodů. Dodávali jsme je hlavně do obchodů se zlatem a mincemi. To jsou obchody kde násilník může v krátký čas odcizit velké hodnoty.

časový zámek trezoru - zpoždění

Mechanický časový zámek trezoru

Trezorový zámek na čistě mechanickém principu. O časové zpoždění se stará několik švýcarských strojků, které jsou redundantní. To znamená, že se navzájem jistí. Funguje to tak, že odcházíte od trezoru a nastavíte časové zpoždění. Například po práci nastavíte 16 hodin a zámek se odemkne když příjdete ráno do práce. Není to ale tak, že by se otevřel trezor a kdokoli mohl dovnitř. Časový zámek prostě přestane blokovat a vy si můžete odemknout trezor klasickým trezorovým zámkem.

Nouzový a servisní klíč

Jedná se o velice zajímavé a účelné řešení. Máte dvě možnosti k jednomu řešení. Chcete otevřít trezor a můžete tak udělat jedním ze dvou zámků. Stále, denně používáte elektronickou klávesnici a když zapomenete tajné číslo nebo zloděj klávesnici poškodí. Dojdete na nějaké skryté nebo tajné místo a vezmete například trezorový klíč, kterým odemknete i když je poškozená elektronická klávesnice.

Druhý trezorový zámek jako druhá možnost

Na trezoru musí být minimálně jeden zámek, který má certifikovanou bezpečnost. Podle toho na jakém trezoru zajišťuje jeho bezpečnost. Na většinu trezorů je nutný minimálně jeden zámek ve třídě A podle 1300. Na trezoru jsou tedy dva rovnocenné zámky, kdy stačí otevřít jen jeden k přístupu do trezoru.

Trezorový zámek jako pojistka

Vstupujete do trezoru každý den nebo prostě když chcete. Jedno se Vám ale stane, že zapomenete kombinaci. Stát se to může. Stejně tak můžete ztratit trezorový klíč. Případně zloděj praští kladivem do zadávací klávesnice. Jako většina trezorů bude najednou po takovém nedopatření trezor natrvalo zavřený. Když máte ale servisní, nouzový zámek, můžete otevřít funkčním zámkem, i když je váš hlavní poškozený, nefunkční.

Panické provedení

Panické provedení je používá u trezorových dveří. Cítím se v ohrožení nebo si chci prohlížet sbírku vzácných známek? Vstoupím do trezorové místnosti a zavřu za sebou. V případě, že násilník poškodí, zamkne hlavní zámek na venkovní chráněné straně dveří, mám stále možnost se dostat ven. Servisní vnitřní zámek obejde zamčený hlavní venkovní zámek.

Výroba trezorového klíče

Je možné vyrobit duplikát Vašeho trezorového klíče. Se zárukou se to ale vyrábí i se zámkem. Někdy výjimečně když se vyrobí nový klíč musí se ještě lehce upravit, pilovat, aby byl stoprocentní.

U nás nekopírujeme trezorové klíče na počkání!
U staršího zámku doporučujeme vyměnit celý za podobnou cenu jako jeden nový klíč.
Historické zámky renovujeme a vyrábíme k nim klíče.

Nový zámek místo nového klíče

Bezpečnostní karta ke klíči

Když máte trezorový zámek na klíč už několik let a nebo se často používá je výhodnější vyměnit celý zámek. Dodáme Vám nový zámek a nebo rovnou namontujeme jako službu "na klíč". Je to v podstatě cenově hodně podobné a máte zase nový zámek v záruce. Když si necháte vyřezat klíč, zůstane Vám starý zámek. Bohužel takhle to nefunguje. K trezorovým klíčům není bezpečnostní karta. Kdo přijde do lepšího zámečnictví, tomu vyrobí duplikát klíče. Při dodání nového trezoru jste jediným majitelem klíčů, nemáme možnost dodat další podle nějakého čísla nebo databáze. Proto když svěříte klíč někomu a třeba ztratí důvěru, je lepší vyměnit celý zámek s novými klíči.
počítadlo ztracený klíč trezoru

Počet trezorových klíčů

Ztracený trezorový klíč

Standard jsou dva klíče k nově dodávaným trezorům a nebo k novému zámku. Je ale možné dodat libovolný počet. Často si zákazníci přejí 3 klíče. Když jich chcete ještě více, je už výhodnější mít třeba elektronický zámek. Může se stát, že ztratíte klíč od trezoru. Nevíte kde je. Víte, že vám vypadl někde venku. Může ho mít bývalí zaměstnanec apod. V takovém případě je více než doporučené vyměnit celý zámek za nový. Co nejdříve. Máte tak jistotu, že zase máte nové klíče jen vy, staré jsou k ničemu. Některé zámky jsou dokonce připravené na změnu jen klíče, můžete mít nové klíče připravené.
stroj na kopírování klíčů  

Stroj na kopírování klíčů

 
Lepší zámečnictví mají stroj na kopírování klíčů. Na běžné vložky na vstupních dveřích a někdy také na trezorové klíče. Nestačí mít kopírovací stroj na klíče, ale ještě musí mít takový zámečník samotné nevyřezané klíče v požadované délce. Trezorové klíče jsou od 55 mm, běžné klíče jsou 65, 90 ,120 mm a setkáme se i se 180 až 300 mm dlouhými. Takové jsou jistě už na objednávku. celková délka klíče

 

 

 

  

Copyright © již od roku 1968 Všechna práva vyhrazena.

Aktualizováno říjen 2024

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes