norma ČSN 916012

Bezpečnostní třída "Z" je základní bezpečnost. Jedná se o sejfy. Tuto třídu určuje česká norma ČSN 916012, která se řadí před evropskou normu EN 1143-1.

Bezpečnostní třídy Z1, Z2, Z3 pro sejfy

První v bezpečnosti trezorů je kategorie "nezjištěná konstrukce".  Potom výrobce a hlavně prodejci (obzvláště německé trezory) používají berličku a označují trezory na A, B, C, D, D 10... Opravdový certifikát a tedy i testovanou bezpečnost dostanete až podle české normy ČSN 916012. Označení Z jako základní. Tyto třídy se využívají často pro uložení menších hodnot a hlavně třídy Z2 a Z3 jsou vhodné na uložení 10 zbraní. Třída Z1 není vhodná na zbraně, protože má "jen" 10 odporových jednotek. 

bezpečnostní třída Z1

Bezpečnostní třída Z1

Bezpečnostní třída Z2

Bezpečnostní třída Z3

Bezpečnostní třída Z1 je nejnižší možná třída trezorů. Odporové jednotky jsou RU(10/10). Jedna z podmínek pro takové sejfy je alespoň jeden trezorový zámek třídy A.

Třída Z2 a samozřejmě také Z3 je vhodná například pro uložení zbraně, pro uložení věcí, které nechcete nechat na stole, když jdete na oběd a podobně. Pojišťovny do těchto trezorů pojistí hodnoty okolo 30 tisíc korun. (Třída Z2 má 15 odporových jednotek)

Uložení zbraní v trezoru

Zákony, normy a nařízení hovoří jasně. 2 zbraně musíte "jen" vhodně zabezpečit. Potom je kategorie do 10 zbraní a to už musíte mít 15 odporových jednotek. To se musí nějak dokázat, takže nejčastěji certifikátem od zkušebny. Třída Z1 nemá odpovídající odporové jednotky, takže odpovídá jen na vhodné uložení 2 zbraní. Na 10 zbraní je tedy vhodná minimálně třída Z2 a vyšší. 

Někdy je možné se setkat s papírem od zkušebny, který dokazuje 15 odporových jednotek. Prodejce Vám potom dodá trezor certifikovaný ve třídě Z1 nebo S2 a k tomu papír na 15 RU, že je to vlastně na uložení zbraní. Podivné. 

Kotvení trezoru ve třídě Z

Certifikát trezoru je platný pouze když je trezor ukotven. Minimální požadavek je ukotvení silou 10 kN. Jedna kvalitní kotva je tedy často dostačující. Zajímavé je to pro uložení zbraní. Trezor na uložení zbraní nemusí být ukotven, ale neodpovídá na uložení cenností. Certifikát na bezpečnostní třídu vlastně nebude platný, ale dokáže odolnost samotného trezoru. Podivné.

Copyright © již od roku 1968 Všechna práva vyhrazena.

Aktualizováno srpen 2024

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes