trezorové dveře

Malé trezorové dveře

Male trezorove dvere ST 17

Klasické trezorové dveře se vyrábějí v obvykle s vyškou a šiřkou tak, aby se jimi dalo snadno procházet. Průchozí výška se vyrábí nejčastěji 197 cm. Nejmenší standardní šířka dveří je potom 60 cm. Někdy se ale takové standardní dveře nehodí. Někdy je stavební otvor příliš malý a nedá se změnit. Někdy Vás napadne si umístit dveře do nějakého zapomenutého výklenku nebo do jiného nevyužitého prostoru.

Atypické trezorové dveře

Standardní výrobní řada trezorových dveří se může někdy vyrobit s rozměrem na zakázku. Nejčastěji se děla menší výška. Protože se standardní dveře nevejdou třeba kvůli překladu. S vyškou je možné hýbat celkem libovolně. Zmenšení je obvykle jen o pár centimetrů, ale už jsme dodávali i trezorove dveře poloviční.

Trezor do zdi na zakázku

Druhou kategorií jsou upravené trezory do zdi. Takový trezor do zdi jsou bezpečné trezorové dveře a plechová bedna, u které se bezpečnost vytvoří 10 cm betonu. Dveře jsou masivní a hodně bezpečné. Mohou se použít jen tyto dveře a bedna se vynechá. Vytvoří se jen bezpečný průlez do většího prostoru nebo se za dveřmi vytvoří libovolně velký a libovolně tvarovaný prostor.

male trezorove dvere na zakazku

Malé trezorové dveře

Druhá možnost jsou trezorové dveře opravdu malých rozměrů. Budou se používat jen jako průlez a nebo se za nimi vytvoří libovolně velký a ruzně tvarovaný prostor. Obvykle se do takoveho prostoru nevstupuje. Tady se vycházi z vyrobní řady trezorů do zdi ST, u které se nevyrobí stěny trezoru, ale jen dveře s "packami" pro zazdění nebo zalití do železobetonu. Jako je to vidět na obrázku nahoře u trezoru ST 17.

Unikový východ z trezorové mísnosti

V nabídce je take východ z trezorové místnosti. Jsou to obvykle menší průlezy jako součást trezorové místnosti. Z venkovní strany zcela maskovné, hladké a k použiti jen v krizové situaci (jeden klient přes průlez natahl zatepleni polystyrenem a fasádu). Nejčastěji jsou zamčené a ovladané jen z vnitřní strany. Venkovní strana je hladká, bez zámku a ovladací kliky.

Trochu divoké řešení je potom průlez jako součást hlavních trezorových dveří. Taková malá dvířka ve velkých dveřích. I to je možné.

Když máte jen málo místa. Napadlo Vás využít nějaký otvor nebo nevyužitý výklenek. Trezorové dveře chcete dobře schovat na nenápadné místo. Je možne Vám dodat jen malé trezorové dveře. Nižši, zúžené. Takovými trezorovými dveřmi mužete prolézt do tajného prostoru. Zkrátka po otevření takových malých trezorových dveří si otevrete libovolne velky bezpecny prostor. Mate napriklad vyuzity vetsi prostor pod schody nebo si vybetonujete libovolne tvarovaný tajný úkryt. Samozřejmě stěny musí mít srovnatelnou nebo lepší bezpečnost než samotné dveře.

atypicke trezorove dvere

Trezorové dveře na zakázku

Nejenom malé, ale můžeme pro Vás udělat standardni trezorové dveře s libovolným rozměrem. Atypické. Často se trezorové dveře musí dostat do starého domu. Kde jsou v suterénu nizke stropy nebo máte trezorové dveře mezi dvě nosné stěny apod. Pak se může upravit výška i šířka.

Trezorové dveře také mohou být vyšší. Nemusí se dělat rozměr na zakázku, ale prostor nade dveřmi vyřešit jinak. Kovovým panelem a nebo nějaký beton, cihly.

Zmenšené trezorové dveře

Vezmou se klasické trezorové dveře TD a zmenší se rozměr na přání. To se dělá hlavně u výrobní řady TD. Trezorovými dveřmi se prochází a za dveřmi je obvykle trezorová místnost. Tedy větší prostor. Máte nějakou nevyužitou místnost, výklenek nebo prostor pod schody?

Bezpečnost atypických trezorových dveří

Normy a certifikáty dovolují úpravy trezoru. Takže většinou jsou i upravované výrobky s certifikovanou bezpečností. Nejčastěji jsou trezorové dveře v I. bezpečnostní třidě a v nabídce je také II. třída. Vyšší třídy se na zakázku dělají jen málo. Teprve když je výrobek silně upraven nebo ma něco zvláštního, nemůže mít certifikát. Bezpečnost může být vysoká, ale je tu něco, co nedovolí mít k tomu papír (rozměr, tvar, zámek...).

Na všechny výrobky v naší nabídce se používají jen certifikované trezorové zámky. Minimálně v bezpečnostní třídě A a některe ve třídě B. Typicky elektronické zámky jsou jen ve vyšší třídě B podle EN 1300. Na přání je možné použít ještě vyšší zabezpeční ve třídě C.

Montážní provedení trezorových dveří

Trezorové dveře se vyrábějí jako šroubovací, pro zazdění nebo zalití do betonu. Montažní provedení šroubovaním potřebuje přesný stavební otvor. Do otvoru se dveře postaví a skrz zárubně prošroubují. Zatímco zazdivací provedení se trvale spojí s okolní stěnou mmoci zdění nebo lépe vylitím betonem. Uznávana stěna je pro I. bezpečnostní třídu 15 cm betonu a nebo 30 cm cihla.

Bezpečnostní dveře ČSN P ENV 1627

Norma, která udává odolnost bezpečnostních dveří proti násilnému vniknutí. Rozděluje tak bezpečnostní dveře do tříd 1 - 5. Kdy 5. bezpečnostní třída je nejodolnější a měla by odolat napadení zlodějem minimálně 15 minut. To se s trezorovými dveřmi nedá srovnávat. I když se někde uvádí, že 5. třídu bezpečnostních dveří je možné nahradit I. třídou trezorových dveří. Tady je důležité neplést bezpečnostní třídy. Bezpečnostní dveře mají normu ČSN 1627 a trezorové dveře mají normu EN 1143-1.

Bezpečnostní dveře jsou tedy určené na ochranu vstupu do bytů a domů. Trezorové dveře jsou potom pro trezorové místnosti a panickém místnosti. Nelze to zaměňovat. Trezorové dveře sice dobře zajistí vstup do domu, ale budou velice nepraktické na používání. A stejně tak bezpečnostní dveře jsou dost nevhodné pro trezorové místnosti.

Trezorové dveře proti průstřelu

balistické neprůstřelné odolné trezorové dveře

Trezorové dveře, které jsou běžně v naší nabídce používají klienti hlavně na své cennosti. Stejně často a nebo i častěji se pro trezorové dveře rozhodují také vlastníci a sběratelé zbraní. Nově jsou dveře otestované také podle norem proti průstřelu. Odolnost proti výstřelům asi není to, co by každý od trezorových dveří požadoval, ale i takové máme zákazníky.

To, že by do Vašich trezorových dveří někdo střílel si asi neumíte představit. Proč by to někdo dělal? Několik lidí se přesto chtělo dveřmi proti výstřelu ochránit. Mají totiž panické trezorové dveře a mohou se uvnitř skrýt. Uzamčeni v trezorové místnosti jste pak rádi, že dveře odolají také výstřelům a vůbec všem pokusům násilníky.

Trezorové dveře splňují požadavky standardu ČSN EN 1522 a ČSN EN 1523 pro zařazení do třídy balistické odolnosti FB4.



balistické dveře neprůstřelné dveře dveře proti střílení

Okna, dveře, uzávěry a rolety 

  • ČSN EN 1522 - Odolnost proti průstřelu - Požadavky a klasifikace
  • ČSN EN 1523 - Odolnost proti průstřelu - Zkušební metody

Norma ČSN EN 1522 - testovaná odolnost proti průstřelu

Bezpečnostní dveře, okna a propusti podle celoevropsky platné normy ČSN EN 1522 rozdělená do tříd odolnosti:

FB 1testovaná odolnost proti pušce ráže 0,22LR
FB 2testovaná odolnost proti pistoli ráže 9mm Luger
FB 3testovaná odolnost proti pistoli ráže 0,357 Magnum
FB 4testovaná odolnost proti pistoli ráže 0,357 Magnum
a ráže 0,44 Rem Magnum
FB 5testovaná odolnost proti útočné pušce ráže 5,56x45
FB 6testovaná kombinace odolnosti proti pušce ráže 5,56x45
a útočné pušce ráže 7,62x51
FB 7testovaná odolnost proti pušce ráže 7,62x51
FSGtestovaná odolnost proti brokovnici ráže CAL 12/70

Dveře otevírané dovnitř

Trezorové dveře otevírané dovnitř chráněného prostoru

Asi se otevírání dveří dovnitř trezorové místnosti zdá být obtížné, ale je to možné. Po častých přáních našich klientů. Byla vymyšlena velice odolná konstrukce trezorových dveří, které je možné otevírat dovnitř chráněného prostoru. Samozřejmostí je certifikát na 1. bezpečnostní třídu od akreditované zkušebny. Takové dveře otevírané dovnitř nejsou běžně na trhu!

Co ochrání trezorové dveře otevírané dovnitř?

TDV otevírané dovnitř

Předně, montáží trezorových dveří dostanete libovolně velký prostor trezorové místnosti. Samozřejmě musíte dodržet při stavbě ještě další podmínky zákona. Trezorové dveře jsou ale nejnáročnější prvek celé trezorové místnosti, zbytek je už na šikovném zedníkovi.

  • Cennosti a hodnoty od 100 korun do 1 miliónů korun. Záleží to ještě na umístění trezoru a na dalším zabezpečení okolního prostoru. Konkrétní podmínky přímo pro Vás určí po dohodě pojišťovna a mohou se velice lišit.
  • Utajované materiály ve stupni "Tajné". Podle Národního bezpečnostního úřadu se jedná o úschovný objekt "typ 3". Bodové ohodnocení při tvorbě bezpečnostního projektu je SS1=3body.
  • Zbraně  v neomezeném počtu ať už krátké nebo dlouhé. Samozřejmě také střelivo v neomezeném počtu. Trezor tedy odpovídá zákonu o uložení zbraní č.119/2002 Sb. a prováděcímu Nařízení vlády č. 347/2003 Sb.

Možnosti zamykání trezorových dveří

Zámky na trezorových dveřích jsou volitelné. V základním provedení dostanete zámek na klíč. Za příplatek můžete mít kombinační číselník, elektronický zámek nebo kombinaci dvou zámků. Populární je také otevírání z obou stran.

zámek na klíč na dveře kombinační zámek, kolečko trezoru elektronika trezoru

Zámek na klíč
na trezorových dveřích

Kombinační číselník
na trezorové dveře

Elektronický zámek
na trezorové dveře

Nošení klíčů může být nepraktické. V odemčeném stavu nelze klíč vyjmout ze zámku, aby nedošlo k zabouchnutí klíčů uvnitř. I později je možné zámek na klíč vyměnit za jiný typ zámku. Životnost zámku na klíč je hodně závislá na četnosti používání a na chování uživatele. Zámek je celkem věčný a doporučuje se ho vyměnit po 10 letech nebo 2000 cyklech.

Mechanický číselník má spoustu výhod. Nemusíte měnit baterie a nemusíte nosit s sebou klíče. Nastavení kombinace zabere více času než na elektronickém zámku nebo jen otočit klíčem, ale i tak je pohodlné. Zadávání a změna kombinace není náročné a zatím jsme to naučili každého.

Je nejpohodlnější řešení pro Vás i když se za to musí připlatit. Otevírání zámku i přestavení nové kombinace je velice snadné. Pohodlí je vyvážené pořizovací cenou. Také jednou za pár lety je potřeba vyměnit 9V baterii. Většinou přímo zvenku a pamatuje si původní tajnou kombinaci.

Nouzové otevírání trezorových dveří

nouzové otevření trezorových dveří

Může se stát, že Vás někdo uvnitř trezorové místnosti zlomyslně zamkne, dojde Vám baterie v elektronickém zámku apod.. Proto nabízíme možnost nezávislou na hlavním zámku dveří. Zevnitř je ještě další zámek, například na klíč (nejlevnější řešení) a ten dokáže obejít hlavní zámek. Otevře dveře i přes zamčený hlavní zámek (jen zevnitř).

Montáž trezorových dveří TD

Jedna věc je pořídit trezorové dveře, potom mít kvalitní stěny, strop a podlahu a v neposlední řadě dveře kvalitně, správně namontovat.

Bezpečnost trezorových dveří

Dříve se vyráběli jen trezorové dveře v I. bezpečnostní třídě. Dnes už běžně nabízíme ve standardní nabídce bezpečnější II. třídu na uložení vyšších hodnot, neomezeného počtu zbraní a na stát ohrožující dokumenty. Vyšší 2. bezpečnostní třída trezorových dveří potřebuje také odpovídající stěny. Aby zloděj nenašel nějaké slabé místo. Na zakázku se vyrábí také III. bezpečnostní třída.

Montáž zazděním

zazdění trezoorvých dveří

Trezorové dveře vyráběné pro zazdění do pevných cihel nebo zalití do betonu. Dveře mají do stran železa, která se spojí s okolní stěnou. Zárubně se také vyplňují stavebním materiálem. Důležité je dveře postavit a také při montáži udržet vyvážené ve všech směrech.

Montáž šroubováním

Novější montáž ukotvením podle častých požadavků klientů. Zákazník si připraví přesný stavební otvor a později se do něj přišroubují zárubně. Kotvy skrz zárubně do stěn. Montážní otvor je možné s námi probrat i dříve.

Práh

Trezorové dveře TD mají certifikovanou konstrukci, která se nesmí měnit, jen rozměr na zakázku. Součástí klasické konstrukce je práh. Práh leží na čisté podlaze nebo ve výšce budoucí čisté podlahy. Obvykle se do podlahy dveře nekotví a bylo by to jedině na přání.

Ohýbaný práh

Ten může být ohýbaný s výškou 25 mm. Dveřní křídlo potom "jezdí" nad podlahou asi 8 mm. Práh při procházení naprosto nevadí. Z jedné strany (TD nebo TDV) je možné dojet podlahou až ke dveřím tedy o něco výš...

Práh z pásoviny

Je nižší provedení prahu, které je vysoké jen 6 mm. Potom spodní hrana dveří dveří "jezdí" jen 5 mm nad čistou podlahou. Je tedy potřeba si dát pozor na podlahu, aby byla rovná bez větších nerovností. Práh z pásoviny je možné ještě nabrousit například pro snadnější přejíždění paletovacího vozíku.

Koncesovaná montáž trezorových dveří

Trezory a tedy i trezorové dveře smí montovat jen firma s koncesí od státu. Takové dovolení státu, že je firma prověřená a smí radit při výběru a později i montovat dveře. Je to ochrana od státu, aby Vám trezor nepřijel namontovat člověk několikrát odsouzený za vykrádání trezorů. Druhý kdo smí montovat trezorové dveře je klient sám. Jestli se na to cítí. Reálně se stává, že někteří klienti si s montáží poradí sami, někdo si vezme nás a někteří osloví svého prověřeného mechanika, kamaráda, rodinu...

 

Copyright © již od roku 1968 Všechna práva vyhrazena.

Aktualizováno říjen 2024

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes